CatchKEN

CatchKen is zodanig opgebouwd dat het voor gebruikers zonder (uitgebreide) training bediend kan worden. Na het inschakelen van de computerkan de bediener met de muis of het touchscreen en het bijbehorende toetsenbord het ANPR systeem volledig bedienen. Er wordt een standaard configuratie geladen die ervoor zorgt dat het ANPR systeem automatisch start na het inschakelen. Hiermee wordt de bediening Plug & Play.

 

Indien gewenst kan er voor aanvang van een dienst een snelle visuele test worden uitgevoerd met het werkende ANPR systeem om te zien of alles goed functioneert. Met een statusicoon geeft CatchKen continu de status van de onderliggende systeemcomponenten weer (GPS, verbindingen, correcte tijden status cameras) zodat eventuele storingen direct zichtbaar worden voor de gebruiker.

 

Tijdens het rijden of stilstaand langs de weg, kunnen de nummerplaten van voorbijrijdende voertuigen worden gelezen, waarbij van elk gelezen voertuig een volledig beeld wordt getoond van dit voertuig samen met het gelezen kenteken, dat ook nog in een afzonderlijke beelduitsnede wordt getoond met de gelezen letters en cijfers van de nummerplaat. Ook worden hierbij de datum, tijd (tweevoudig) en locatie cordinaten van de registratie getoond. Tegelijkertijd worden deze gegevens vastgelegd in het geheugen van de computer waarbij de belangrijkste gegevens zoals gelezen kenteken, GPS locatie, Tijd (GPS, NTP, Computertijd) en het betrouwbaarheidsniveauworden weggeschreven in de foto die wordt opgeslagen. Dit laatste maakt het manipuleren van gelezen kentekens onmogelijk. Via Open Street Map (OSM) kunnen de GPS cordinaten die bij een kenteken horen zichtbaar gemaakt worden naar een weergave op kaartniveau.

 

Het CatchKen ANPR systeem leest de nummerplaten van alle Europese voertuigen zonder speciale instelling vooraf. De gelezen nummerplaten worden live vergeleken met een of meerdere gekoppelde databanken die in het geheugen van de computer zijn geladen en actief zijn gemaakt. Het systeem is in staat om bij een relatieve snelheid van 200 km/uur nummerplaten te lezen met 250 nummerplaten per minuut, waarbij er maximaal 4 cameras tergelijk kunnen worden aangesloten. Het systeem leest zowel overdag onder slechte weersomstandigheden alsook s avonds en s nachts, waarbij dezelfde waarden voor snelheid en aantallen worden gehaald.

 

Tijdens het lezen van de nummerplaten worden deze vergeleken met de in de computer aanwezige databases (hitlijst). Zodra er ten opzichte hiervan een hit wordt geconstateerd, zal dit op het scherm zichtbaar worden gemaakt en zal er tegelijkertijd een akoestisch signaal worden gegeven via de monitor. Hiernaast kan de bediener op ieder gewenst moment ook zoeken in de database met opgeslagen nummerplaten.